Az üres bivaly állás

Betmentől kiszimatolták, hogy Szeged határában Mórahalom mellett van egy vizibivaly rezervátum. Mivel ilyet még úgysem láttak, idejük pedig bőven volt a nyári munkanélküli szünet alatt, Kósza és Csónakos kitekertek a forrásban lévő városból. Égette őket az aszfalt hője. Kinn már lenge szellő fújdogált, többször leverve a kalapjaikat. Az út egy része főúton, nagyobbik része kerékpárúton folytatódott. Az egy órás bringázás végét az alföldi folyó- homok-tengerben való lubickolás jelentette, ami leszívta a kedvüket és az erejüket is.

A nagyszéksósi bivaly rezervátumban tűzoltó, rengeteg gépkocsi, és mulatós zene fogadta őket. Volt itt minden népbutításra való alkalmatosság, kétféle mulatós zene, egyik a színpadról, a másik a sörsátorból. Kijöttek az emberek, hogy ne otthon legyenek, így a pusztában söröztek, dalolásztak, a családosok tolták a babakocsit, s mindenki csalódott, mert bivalyból hiány volt!

Csónakos és Kósza bejárták a pajtákat, majd a verőfényes úton baktattak a söröző tömeggel az útszélén.

-Ezt a zenét hallva én is elmenekülnék innen...

- Erősen gyanús nekem az a sok barna ember ott az asztaloknál, lehet ellopták őket. De a legvalószínűbb tényleg az, hogy elmentek nyaralni, s kivették a szabadságukat, amíg az emberek itt fesztiváloznak.- vélekedett Kósza.

-Megszívtuk ezzel a kijövetellel, viszont tekertünk egy jót!

-Igazad van, fő az optimizmus! Pedig kisöcsémnek megígértem, hogy lefotózom a bivalyokat. De majd legközelebb.

Az ülés kényelmetlen volta az idő előrehaladtával még jobban lenyomta a kerékpározási kedvet, hát még a nagy meleg, és a fáradtság!

-Fájnak a térdeim! Azt hiszem kijöttem a gyakorlatból, alig jöttünk ki a városból már kis is fáradtam. Csónakos lefele nézett az út porára, arcáról a fáradtság és a forróság jelei mutatkoztak. A nyakában lógó törölköző a városban is feltűnést keltett, nemhogy a homokpusztaságban!

- Mi az ott a nyakadban? Törölköző? Minek az? - Kósza elmosolyodott, így folytatta: Tán a Galaxis útikalauz tanácsát fogadtad meg? Ismered a könyvet?

-Nem, miről szól?

- Van pár szabály, többek közt: Soha, de sohase ess pánikba, ez az első. A második, hogy mindig legyen nálad egy törölköző, mert az bármire hasznosítható. Kispárna, takaró, vitorla, legyező, bármire felhasználható! A világ legpraktikusabb ruhadarabja, olyan mint a sál. Ápol és eltakar, naptól, éjszakától, hideg széltől vagy kíváncsi szemektől. Maga a könyv arról szól, hogy a Föld nevű bolygó elpusztul, de aztán kiderül róla egykét dolog, ahogy a világ nagy kérdéseiről is. A válasz a kérdések kérdésére, valamint a kérdések kérdése is. =)

Nehéz róla beszélni, igazi angol humor, jobb olvasni, mint átélni- Kósza kaján vigyorral odafordult, és felállt a tekerés közben -bár nekem is lenne itt egy!

-Ezek a magyarok akkor is tudnak sörözni, amikor nincs semmi program. Nagyon ráérnek, a legtöbbnek lefogadom semmi munkája, hacsak nem közmunkások, vagy polgárőrök.