Hogyan szerezz barátokat?

Szörföltem a könyvek között, amikor egy szociálpszichológiai könyvben ráleltem erre a könyvre. Pontosabban a címére, egyből kikerestem és beleolvastam, tudtam hogy nekem ez kell!

Írója Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat?

Jegyzeteimet közzéteszem a hagyományos módon, mert bárki másnak jól jöhet.

Az emberek többségénél a beszédkészség, a modor fejlesztésre szorul, s ezek olyan dolgok amiket az iskolákban nem tanítanak, mivel napjaink iskolái nem a gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt.

 A hétköznapi életben óriási a jelentősége az emberi érintkezésnek, csak az az ember tudja eladni magát, aki ki tudja fejezni gondolatait. Alkalmas a vezetésre, magával tud ragadni másokat. Minden embert elsősorban az egészsége érdekli, másod sorban az emberekkel való kapcsolatuk, hogyan kedveltessük meg magunkat másokkal. Az író nagy emberek kapcsolatteremtő módszereit kutatta, Caesartól Napóleonon keresztül Rooseveltig.

(Theodore R. például mindennap amikor elment a néger inasa ablaka alatt, hangosan beköszöntött: Halló James! Ki ne szerette volna?)

A kedvesség, az elismerő szavak, az ösztönzés az emberek felé munkakedvet, új lelkesedést, új együttműködő szellemet hoz ki az emberekből, ami mindenkinek több örömet, és szabadidőt jelent.

"Ahhoz képest amik lehetnénk, csak félemberek vagyunk. Lelki és szellemi képességeinknek csak egy kis részét hasznosítjuk. Az ember általában jóval saját lehetőségei alatt teljesít. Nagyon sok különböző képességgel rendelkezünk, de használtaukat rendre elmulasztjuk."

(William James Harvard egyetem)

9 tanács avagy a könyv hasznosítása

1 Csillapíthatatlan tanulási vágy, komoly elhatározás kell legyen benned, hogy fejleszd emberi kapcsolat teremtő képességedet. Az lebegjen szemeid előtt, hogy ez fontos!

2 Alapos átolvasás többször

3 Olvasás közben állj meg és mélázz el az olvasottakon

4 Kiemelés-jegyzetelés

5 Havonta ismételni, alkalmazni, tanulmányozni

6 A tanulás cselekvés, csak a begyakorolt ismeret marad meg

7 Játszva tanuld meg a szabályokat

8 Önvizsgálat, önértékelés, mit vétettem, hogyan javítsam ki, előrahaladásod ellenőrzése

9 Írj naplót!

1 Az emberekkel való bánásmód alapjai

Minden bűnöző ártatlannak tartja magát. Al Capone:

Legszebb éveimet azzal töltöttem, hogy gyönyörűséget szereztem az embereknek. Segítettem nekik abban, hogy jól szórakozzanak jutalmul pedig csak átokban és üldözésben van részem.

Az emberek saját hibáikért sosem önmagukat, hanem a másikat vádolják.

Bírálat, kritika felesleges, sőt veszélyes, mert megsebzi a másik ember büszkeségét, önbecsülését.

Mindenki hibás, csak én nem!

Lincoln fél életét mások krittizálásával töltötte, amíg egy párbajra ki nem hívták. Azóta nem írt támadó leveleket.

Ne ítélj, hogy ne ítéltessél! írta későbbi levelében

-éles bírálat

rendreutasítás------> hiábavaló!

Első dolgod, hogy magadat tökéletesítsd, utána foglalkozhatsz másokkal.

Ha emberekkel van dolgunk, ne feledjük, nem logikus lényekkel van dolgunk. Érzelmi lények vagyunk, akikben hemzsegnek az előítéletek, s akiket büszkeség és hiúság kormányoz.

Bírálat helyett MEGÉRTÉS-re törekedjünk, kritizálásra még a hülye is képes, de megérteni, és megbocsájtani már kevesebben.

Mit miért tesz az ember?? Próbáljuk megérteni!

Hogy mit érünk ezzel el? Rokonszenvet, türelmet, jó akaratot =)

Tehát az első szabály: Ne kritizálj, ne ítélj, ne vádolj

"ha egy férfi önmagával kezd tusakodni, ez már a belső érték jele"--Browning

2. Az emberek kezelésének nagy titka

Egy módon bírhatunk rá arra bárkit, hogy bármit megtegyen. El kell érnünk, hogy meg akarja tenni, amit szeretnénk. Nem lehet pisztollyal kényszeríteni, fenyegetni senkit sem.

Meg kell adni azt amit kíván. De mit kívánnak általában az emberek?

Freud szerint az embert a nemi ösztön és a nagyság vágya motiválja. John Dewey egyetemi tanár, gondolkodó tétele szerint a legerősebb ösztön a fontosság vágya.

1 egészség, hosszú élet

2 élelem

3 alvás

4 pénz

5 túlvilági lét

6 kielégülés

7 gyermekei jóléte

8 saját személye fontosságának érzése

 

Lincoln: "Mindenki szereti a bókot"

William James: "Az emberi természet lényege az elismerés utáni sóvárgás"

Eziránt csillapíthatatlan éhségünk van. Emiatt tanulunk, dolgozunk, viselünk menő cuccokat, drága autó, legújabb telefon, bűnözés, őrültek is ezért betegszenek meg---> figyelem felhívás

Egy őrült asszonynak tönkrement a házassága, a férje nem szerette, gyermekei nem születtek, társasági élete nem volt, így képzeletében elvált, hozzáment egy arisztokratához, és mindennap új gyermeket szült. Az orvosa szerint sokkal boldogabb így, mintha meggyógyítanák.

"Azt a képességemet, amellyel lelkesedést tudok önteni az emberekbe, Isten legnagyobb adományának tekintem, és a módszeremet is, az elismerést, a bátorítást, amellyel minden emberből a legjobbat tudom kihozni. Semmi más nem sorvasztja el úgy az emberek becsvágyát, mint a feletteseiktől származó kritika. Én sohasem bírálok senkit. Hiszek abban, hogy az embereket ösztönözni kell a munkára, Így aztán szeretek dicsérni, de gyűlölöm, ha hibát kell találnom. Ha bármi tetszik, készségesen elismerem, és nyilvánosan megdicsérem."