hétköznapi pszichológia

Miért van az, hogy az egyik ember kedvel, a másik meg nem? Gondolkoztál már azon, hogy lehetne egy rahedli jóbarátod, ismerősöd is? Nekem volt, de mégis mit tettem érte?

Elfelejtettem mint annyi mindent, de a megoldás a könyvekben van! Íme:

(átfogalmazva, leegyszerűsítve)

Az ősember a barlangban azon agyalt, hogyan kedveltesse meg magát a szomszéd barlanglakóval, gondolta megmutatja neki a fogsorait, jelezve ezzel itt öcsém én vagyok a JANI. Azóta valahogy az egész emberiség átvette ezt a vicsorítást amit mosolynak nevezünk.

Azokat az embereket szeretjük,

-akiknek a mieinkhez hasonló az érdeklődése, világszemlélete

-akiknek bizonyos készségei, szakértelmük van

-akiknek bizonyos jó vagy csodálatra méltó tulajdonságaik vannak (hűséges, értelmes, becsületes, nyájas)

akik minket is viszontszeretnek

Dale Carnegie egyenesen azt írja le bulváros könyvében a Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljunk embereket, (ami 20 milliós példány számban el is kelt) hogy legyünk kedvesek, tegyünk úgy, mintha szeretnénk a másikat, érdeklődjünk az iránt ami őt is érdekli, legyünk dicsérettel gazdagok, no és figyelmesek.

A kellemes külső is sokat dob a latba, mert ezzel úgymond megjutalmazzuk magunkat!  A jutalomelmélet szerint  ha olyan emberekkel kerülünk össze, akikkel egy véleményen vagyunk, hozzásegítenek, ahhoz hogy elhiggyjük véleményünk helyes, helytálló.

Helyben sütött áruk boltja

A fizikai közelség megkönnyíti az ismeretség kialakulását, ha pedig egyszer megismertük őket, akkor rendszerint tetszeni fognak nekünk. Sőt az emberek megszeretik azokat a dolgokat, amelyekért megszenvedtek, és azokat az embereket akikért áldozatot hoztak.

Kooperatív feladatok yee

Az együttműködő viselkedés is, jutalmazást keltő jelenség. Hiszen aki segít nekünk, meghallgatja gondolatainkat, javaslatokat tesz, részt vállal terheinkből, szintúgy elősegíti a vonzódást.