társalgás, kommunikáció, kapcsolatépítés

Azért jöttünk a világra, hogy észrevegyük a rútat, a szépet, hogy természetben legyünk, rá csodálhassunk bolygónk csodáira.


Itt az emberi kapcsolatokról olvashatsz egykét segítő szádékú sort. Mindenki elsajátított bizonyos dolgokat hol szülőtől, tanártól, vagy saját megfigyelései alapján. De így összefoglalva legtöbbünk nincs tisztában azzal mit jelent helyesen társalogni hogy karizmatikus személyek legyünk. Ez sem titok, egy kis szorgalommal el lehet sajátítani a népszerűségre törekvő emberek számára az emberek figyelmét. Ezzel jobban fogják érezni magukat a velünk érintkező emberek. Íme a kommunikáció ábécéje.

Karizma

Van aki ezzel a tulajdonsággal születik, de legtöbbünknek ezt bizony el kell sajátítani, hogy sikeres ember lehessen.

Három fő része van a társas érintkezésnek:

I. Fontos, hogy fontosnak tartsanak, annak érezzük magunkat. (Sok ember ezért hord elegáns, vagy márkás ruhákat, drága autót, nagymama dícséri a gyerekeket, az utcai bandái is emiatt jönnek létre).

II. Az embert elsősorban önmaga érdekli.

III. Viszonzás

Aki ad, annak adatik

Ösztön adni, és viszonozni. Már régóta annak a híve vagyok, hogy 

Tégy úgy a másikkal, ahogy szeretnéd hogy veled szemben viselkedjenek.

Beszélgetés során ügyelni arra hogy ne legyek nagyképű -fiúknál ez gyakori, és idétlen is- legyünk finom modorúak -->Illemtan könyv a következő kijegyzetelni való.

Fontosságérzet

Ezek azok az "alap" dolgok, amiket mi elvárunk egy beszélgetőpartnertől. Azaz tartson minket fontosnak, ezt pedig úgy érheti el ha érdeklődik irányunkban. Ha ez megvan, akkor nekünk már csak annyit kell tenni, hogy viszont érdeklődünk. De mi most a kérdező oldaláról kell lássuk a kommunikációt. Tehát, partnerünket jobban érdekli saját személye, mint mi. Elismeréssel, méltánylással kell illetni pertnereinket, hogy jól érezzék magukat a bőrükban ha velem vannak.

Beszélgetési témák

Beszélgetéskor rá kell irányítani a szót. Szinte bármiről lehet beszélgetni egy jót: érzések, család, barátok, pozició, kívánság, vélemény, anyagi javak,

Soha ne hozakodjunk elő saját dolgainkkal, amíg ne mkérdeznek rá. Ha nem kérdeznek rá az azt jelenti, hogy nem érdekli. Teréz anya is önérdekből segített másokon. Tudta hogy Istennek tetsző cselekedetet visz véghez, ezáltal kedves lesz Isten számára. -Ez nekem is fájt-.

Viselkedésemből sugározzon hogy jól érzem magam, ha találkozok valakivel akkor pozitív dolgokat mondjak, neki és optimistán adjuk elő mondandónkat (mindez saját tapasztalat, nem könyv). Ne beszéljünk panaszainkról, bajainkról ez nem túl vonzó a hallgató félnek. Senki sem szeret panaszokat hallgatni. -Kivéve ha egy férfi hallgat meg egy hölgyet. Arra is figyelni kell hogy ne essünk át a ló túloldalára: beszélgetés során ne az jöjjön le, hogy én vagyok a jobb, mert ez irigységet, kisebbségérzetet kelt a társunkban.

Tehát FONTOSSÁG, ÉRDEKLŐDÉS, VISZONZÁS


Dícséret

Bók. Ettől rokonszenves, megértő, vonzó leszel tőle. Mindenkit dicsérni, és lehetőleg minél többet. Főleg tulajdonságokat. Éreztetni az emberekkel azt, hogy különlegesek. Ha megdicsérünk valakit elismerést fejezünk ki vele. Elismerem ez a ruha pompásan áll rajtad. Mit lehet dicsérni? Viselkedést, megjelenést, tulajdont. Legmeggyőzőbb ereje a viselkedésre vonatkozó bókoknak van. Elvégre egy külső jegyet bárki megjegyezhet. De ha egy belső tulajdonságot dicsérünk, akkor tudatára adjuk a célszemélynek, hogy ismerjük egyedülálló értékes képességeit. Elvégre ettől különlegesek az emberek nem? hogy egyszeri és megismételhetetlen. -Ezt se a könyv mondja hanem én-

Technikák:

-néven szólítás  --> joban figyelnek rám, ha a nevükön szólítom

-mit miért --> igazán őszintének akkor tűnik a dicséret, ha megmagyarázom

-harmadik személy által --> Adott egy nagyobb társaság, másnak szánjuk mondandónkat, de úgy kell mondani hogy meghallhassa a célszemély is. Ettől is igazán őszintének fog tűnni bókunk.

-tolmácsolt dícséret--> továbbadott bók: X mondta nekem hogy blababalbalablabla vagy. Persze csak pozitívat.

-köszönet nyilvánítás de igazán őszintén

Hallgatás

A jó hallgató értékes, kellemes benyomást kelt a másikban. Aktív hallgató még jobb, mert képes arra, hogy bátorítsa a beszélőt ahha. és újra mondja a hallottakat megismételve a közlés lényegét átfogalmazva más szavakkal.Bevonva a közlőt is. Így van?

Fontosak az epró biztatások: ÉRtem, Aha, Tényleg, Ne mondja!,

Beszéd során szemtől szembe, kissé előrehajolva (ezzel érdeklődést fejezünk ki. Ha nem fordulnak feléd, nem érdeklődnek irányodban). NE szakíts félbe, ne válts témát míg beszélnek.

A megköszönés

Tudni kell megköszönni dolgokat. Tisztán, hallhatóan, örömmel, legyen fültanú, szembenézés, könyökérintés, nevével megköszönni, írásban is hatásos, és jó pont ha olyat köszönsz meg, amit más nem venne észre.

Névjegyzés

Hangosan elismételve kétszer, Éva. Örülök hogy megismerhettelek Éva. Van, aki névhez tárgyat társít Éva-tégla. Persze figyeljünk arra, hogy ezt még véletlenül se ejtsük ki.

Dícséret-megjelenést, tulajdont, vielkedést. Mit miért, megszólítás, Köszönöm,

Hallgatás- aktívan, apró biztatásokkal

Köszönés- finoman megérinteni a karját, név használata!


 A jó társalgó

Partner kedvenc témájáról beszél, vagy az illetőről. Érdekli a másik ember, bátorítja arra hogy beszéljen magáról, és arról ami őt érdekli.

Nincs én, Nincs nekem Nincs enyém csak TE, NEKED, TIED

 A kérdezés

 Jól kell tudni kérdezni. Nyitott kérdéseket kell feltenni. A zártakat kerülni.

Mi a véleményed?

Mit gondolsz?

Milyen volt?

Hogyan?

Beszélj nekem arról hogy...

Meséld el?

Mi módon?

Miért?

Magyarázatot, véleményt, részleteket kell kérni, ez hozza közel az embereket egymáshoz. Érdeklődöm iránta. Ettől leszek érdekes -mivel róla még nem tud semmit, de én mindent tudni akarok róla- őszinte -tiszta szívből akarok tudni rólad mindent-, dinamikus és törődő.

Magyarázat, vélemény, részletek

Egy beszélgetést három dologból lehet indítani: adott helyzet, másik személy, én. Három módozata van a beszélgetésnek: kérdés, vélemény, tény.

Nyílt kérdés, Nekem az a véleményem, Ezért ezért meg ezé rossz.

Adott helyzet:

Bármiről bezsélhetsz, amit észreveszel.

Másikról beszélni:

Az emberek imádnak magukról beszélni, boldogan reagálnak minden róluk szóló kérdésre.

Magamról beszélni:

Nem beszélek magamról, csak ha kérdeznek.

Híd-technika: avagy a beszédre ösztönzés

Azaz, Vagyis? Például? És akkor? Épp ezért? És akkor te? Ezek szerint tehát?

Lényeg az, hogy ne te beszélj. A híd kimondásakor kissé előrehajolsz, tenyeredet előre tartva miután kimondtad némán figyelsz, és észrevétlen hátra dőlsz. Államat tenyerembe támasztva bólintok egyet. És itt is fontosak az apró biztatások. Én irányítok mégis ő beszél.

Kutya-viselkedés

Csak te érdekelsz, semmi más. Feltétlen szeretet. Az emberekkel csak arról beszélni, ami őket érdekli. Arról beszélni ami nekik fontos.

Mások figyelmét akkor tarthatja fogva, ha arról beszél ami nekik kell, és azt mutatja meg nekik hogyan juthatnak hozzá. Mosollyal kell fogadni, üdvözölni az embereket. Ezért szereti mindenki azokat, akik állandóan mosolyognak.

Tükörideg- Ha meglátsz egy mosolygó arcot, te is mosolyogni fogsz. Nem vagyok baltás gyilkos, bennem megbízhatik. Pozitív érzések keletkeznek. Elfogadtatja az elképzeléseinket -a mosoly- barátokat vonz.

Érez-érezte-rájött technika

Megértem mit érzel. Ismerek valakit, aki ugyanilyen helyzetbe került, és ő is azt érezte amit te. Aztán réjött hogyha...

Veszekedés elhárítása - Mindekihez barátságosnak lenni

Barátságos modor. A kritikákat el kell fogadni, a mási kigazát el kell fogadni. De fejezzük ki mellette a saját álláspontunkat. Ezzel így nincs vita, nem szólóm le az érveit, megtartom a saját álláspontomat.

Pozitív hatás

Magunkról lelkesen, pozitívan beszélni. Mit csinálok, hogy élek, miért szeretem? Pozitív várakozással kell beszélni az életről. Lelkesedni fognak értem, várják a találkozást velem. Mindig mosolyogni. Senkit és semmit ne kritizáljunk. Higgyjék azt, hogy bennem megértés és magabiztosság uralkodik.

A másikról vagy jót, vagy semmit.

Az ember sokkal jobban hajlik arra, amit maga fedez fel, mint arra, amit mások javasolnak.

MEghallgatom a pertnert, saját kulcsszavaival mondom el hogy miért jó az, amit én mondok. Bólogatás-pozitív érzéseket kelt.

Beszélgetés velünk férfiakkal

1X1-ról beszélni

vagy figyel vagy beszél

pókerarc

tények-adatok felfogása jó

egyenes beszéd. A metabeszédet nem értik.

Beszélgetés nőkkel

Mindenképp kapcsolódni a beszélgetésbe. Nem kell sort várni, tudnak egyszerre figyelni is meg beszélni is. Vegyem át az arckifejezéseiket, gesztusaikat. Személyes részleteket kell magamról beszélnem. családról, dolgokkal kapcsolatos érzelmeimet kell kiteregetni. A nők mondatai hosszabbak, érzésekről, érzelmekről szólnak. Nem kell rögtön a lényegre térni. Gyors megoldás itt nincs. Kedvesen, lazán, megértéssel lehet előrejutni.

Meggyőző szavak: felfedezés, garantál, szeretet, bizonyított, eredmény, megment, megtakarít, könnyű, egészség, pénz, új, biztonság.

Maradandó benyomás: magabiztos járás, befolyásos királyként ütemesen, mosoly, arccal, szemmel, szemöldök felrántás. 15 perc alatt kétszer kiejteni az illető nevét.

Előadás során

1. Óh ne! már megint

drámai, megdöbbentő vagy humoros kijelentéssel kell kezdeni, ami kizökkenti, figyelmet felkeltő

2. Mi köze ennek

Megmagyarázni a vicc/dráma és az anyag közötti összefüggést.

3. Például

3 pontban megindokolniu mondandómat, mi igaz, miért fontos ez?

4. Akkor hát?

motiválni őket, gondolatokkal, javaslatokkal.

Figyelmet soha nem köszönünk meg.

Testbeszéd-stratégia

Tenyér feltétel beszéd közben, összezárt ujjakkal, könyök a szék karfáján, távolságtartás új embereknél. Átvenni a partner testbeszédét, tükrözni- ül, testtartás, testének szögét, gesztusait, arckifejezéseit, hangjának tónusát. Ezzel is megnyerő leszel, kellemes társaság leszel. Aki dönt ő mozog először. Vedd át a beszédtempóját, hanghordozását. Nincs karba font kéz, ezt korlát. Könyökérintést csak ha megérintenek. Ismételük a partner nevét többször. Ha valaki hazudik, sokszor nyúl az arcához. Intő jel!

Ha mindezeket a tanácsokat betartod, akkor népszerű lehetsz az emberek között.