újságcikk Új magyar szó

hírlevél
feliratkozom
keresés
kultúra

Csángóföldi tapasztalatok
Sipos M. Zoltán | 2009-08-20 09:49:29

A moldvai Lábnyik faluban sikeresen zárult a kilencedik alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Néprajzi Nyári Egyetem, melynek résztvevői szembesülhettek egy pusztulásra ítélt népcsoport, a moldvai csángók kultúrájával, szokásaival, életkörülményeivel.

„Számunkra, erdélyiek számára is hihetetlen élmény volt szembesülni azokkal az emberekkel, akiknek mindennapjairól, problémáiról csak a médián keresztül értesülhetünk” – mondta a kilencedik Néprajzi Nyári Egyetemet értékelő Szabó-Györke Zsombor szervező.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség által kezdeményezett csángóföldi táborozáson a résztvevők meggyőződhettek arról, hogy súlyos a helyzete, a kihalás és a teljes asszimiláció szélén áll a moldvai csángó közösség. A diákok úgy értékelték, érdekes és tanulságos volt megtapasztalniuk a kulturális különbségeket, bepillantást nyerniük egy világtól szinte teljesen elszigetelt tájegység mindennapjaiba.

Az augusztus 11–16. között tartott tábor résztvevői a Kárpát-medence különböző pontjairól jelentkeztek, az egyetemisták között erdélyi magyar, német és cigány, valamint felvidéki és magyarországi résztvevő is volt.

A táborozók betekintést nyertek a magyar csángók népszokásaiba és életvitelébe

A táborozók betekintést nyertek a magyar csángók népszokásaiba és életvitelébe

A kilencéves múltú erdélyi helyszínismereti program ezúttal rendhagyó módon a moldvai csángó falvakat, a gyimesi ezeréves határt, a bukovinai kolostorokat, illetve Suceava és Bákó városokat kereste fel.

Az érdeklődök betekintést nyerhettek a lábnyiki, pusztinai, magyarfalusi és lujzikalagori csángók népszokásaiba és életvitelébe, falujáráson, gyalogtúrán és múzeumlátogatásokon vehettek részt, táncházzal és borkóstolóval, valamint csángó népdalok és táncok tanulásával tölthették el szabadidejüket.

A hat nap alatt hang- és képanyagokat is gyűjtöttek a fiatalok, valamint a magyarnyelv-használat szomorú helyzetéről is tájékozódhattak: a kilencezer magyarul beszélő gyermek közül mindössze ezerötszáan vehetnek részt fakultatív magyarórákon, ráadásul egyetlen faluban sem tartanak anyanyelvű szentmisét a katolikus csángó-magyaroknak.

A tartalmas programot Háromszéken, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban zárták. A szabadegyetemet jelenlétével tisztelte meg Solomon Adrián, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének elnöke, valamint Vladimir Hapenciuc, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának Suceava megyei területi felelőse is.

A rendezvény lebonyolításában a Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar néprajz tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Intézete, valamint a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége is a KMDSZ segítségére voltak.