részeg ember antológiája

Többféle alkoholista létezik, de mindegyikben vannak közös dolgok: akaratlanul kijönnek az ember valódi megnyilatkozásai, ily cudar állapotában mindenkiről kiderül, hogy derülünk-e rajt, vagy inkább sírunk, és veszekszünk véle.

Ha iszunk, őszinték vagyunk. Túlságosan is, a hétköznapi ember ezt nem tudja elviselni. Zavar a másik őszintesége, zabolátlansága, mert mi emberek alapvetően a finomat szeretjük, a megszépített valóságot, a bókokat, s egyéb dicshimnuszokat. Hajlamosak vagyunk önmagunkat a mindig jó és kedves toposzában tudni, pedig korántsem vagyunk olyanok! Egy-egy óvatlan mondatunkkal, figyelmetlenül megbántjuk a másikat...

A mámoros ember nem ilyen. Feloldoztatott Mr. Alkohol által, és ontja magából kérlelhetetlenül gondolatait.

Mikszáth szerint négy-féle ittas ember létezik. Az oroszlán, a disznó, a bárány, és a majom. Zsidó mondákból ered ez a meghatározás, miszerint Noé, mikor az első szőlőtőkéjét elültette, akkor a földet e négy állat vérével keverte meg. Annyi már bizton elmondható, hogy már akkor is voltak problémák az itallal, nem csak napjainkban.

Oroszországban a vodkázás nemzeti sportnak számít. Az orosz lányok újabban olyan muzulmán fiúkra hajtanak, akik nem isznak. Az alkohol fogyasztása lelombozó hatással bír bizonyos végtagokra, pusztítja az agysejteket, butít, és korán a sírba visz.

Régen reggelente a parasztbácsikák lehúztak egy felest früstük előtt, jót tett az emésztésnek, kitakarította a bacikat, egészséges életmód része volt. Így indult meg a reggeli -ha volt, s utána a munka.

Napi egy pohár vörös bor is igen jó szolgálatot tett a szívnek, a vérrendszernek. Az már más kérdés, hogy aki ebből rendszert kezdett, az általában rá is szokott, de néha korlátolt fogyasztása erősen javasolt. A középkorban azért is volt olyan nagy az ital fogyasztás, mert a vizek mérgezőek voltak, betegségeket hordoztak. De mára nekünk kiváló minőségű ivóvizeink vannak, ha éppen nem klórosak. Tatám mindig azt mondta, bármerre mégy is, mindig ottani vizet igyál, mert abban más anyagok vannak, mint amit inni szoktál. Tehát erre is érvényes, hogy ami helyi, az csak jó lehet!

Tehát mi a tanúság? Alkohol helyett vizet igyatok, mer' abban van a vitamin!