Nők lapja cikk-stop


Számomra az „úton levés” a fontos”

Olvasóink a Nõk Lapja hasábjain gyakran találkozhatnak Csigó Kata pszichológussal, de azt talán kevesen tudják, hogy Kata évente egyszer általában négyhetes útra indul, hogy kiszakadjon a megszokott környezetbõl.

A hét témája a Nők Lapjában: 

Én így utazom!
Kalandtúra, városnézés, meditálás

 Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy utazni jó. Van, aki a szállodák kényelmét és a tengerparti sziesztázást kedveli, más hátizsákkal járja be a világ rejtett szegleteit, és van, aki egészen elvegyül az ismeretlen táj lakói között. Gondolatban most keljünk együtt útra – autóstoppal, fapados repülővel vagy akár busszal – néhány nagy utazóval!

További írások:
• Hátamon a zsákom… »
• Ajándék út, fapadossal »
• „A stoppolás kalandosabb, mint a vonatozás” »

Az összeállítást készítették:
Fejős Éva, Szalóczy Ibolya, R. Kövér Balázs, Horváth Beáta 

Pszichológusként naponta nehéz emberi sorsokkal találkozik, de azt mondja, nem csupán a lélekgyógyászoknak, hanem másoknak is jót tehet, ha időnként másfajta élményekkel találkoznak, mint amelyeket a mindennapok adnak. Katát foglalkoztatják a lelki és szellemi kérdések, a transzcendencia, mint mindenkit, aki választ keres arra, vajon milyen rendező elv szerint „működik” a világ. Nem véletlenül járják régóta sokan az El Caminót vagy más zarándokutakat, hiszen itt – keretek között – spirituális élményt élhetnek át. Kata idén egy gyakorló buddhista csoporttal jutott el Észak-Indiába és Nepálba.

 – Számomra az utazásban az úton levés fontos: zarándokút egy másik világban, s ez közben egyfajta belső, lelki úton levést is jelent – meséli. – Érdekes, hogy néhány éve egy mexikói őserdő közepén, egy vízesés mellett ismertem meg azt a buddhista lányt, aki később a barátnőm lett, és ő hívott el az indiai útra. Korábban is hittem, de az utazás során megerősödött bennem, hogy semmi sem történik véletlenül, mint ahogyan a mi találkozásunk sem az volt, illetve a „véletlenek” idővel összeállnak egyfajta mátrixszá az életünkben. Tudtam, hogy az indiai út nem a luxusról szól majd, de pont ezt szeretem: ha nincs víz, akkor nem mosdasz, ha nincs villany, nem világítasz, ha nincs mit enni, akkor nem eszel. Azért jó ez nekem, mert a saját életemhez képest szokatlan helyzetbe kerülök. Indiában például eleinte picit kívülálló voltam a gyakorló buddhisták között, de mivel nagyon nyitottan fogadtak, hamar beilleszkedtem közéjük. Ők megmutattak nekem egy utat, amely semmire sem kötelez, s amit eleinte csupán érdeklődőként szemlélődtem.

A csoport nem a nagy nevezetességeket tekintette meg: olyan helyeken jártak, ahol nemigen találkoztak turistákkal. Kata azt mondja, lenyűgözte őt, hogy a szegénységben sem érződött boldogtalanság, talán azért, mert a helyiek minden pillanatát áthatotta a hit.

 
– Nem mindig volt élelmiszerünk – folytatja. – A legnagyobb kincsünk a csoki volt, de az borzasztó drága Indiában, éppen úgy, mint a vécépapír, amit a helyiek nem is használnak. Egy ilyen utazásban „benne van”, hogy bizony elfogadod, hogy gatyaszárat feltűrve intézed valahol a dolgodat… Megesett, hogy mosdani sem tudtunk, vagy hogy hármunknak jutott a „fürdésre” egy vödör víz. Kolostorokban, hálózsákban aludtunk. Pszichológusként érdekes volt látni, hogy egymásra utalva, összezárva ki, milyen feladatokat vállal. Az utolsó hétre kezdtünk szervezetten együttműködni: kialakult, ki vásárol a piacon hajnalban, kik sütik meg a rántottát, ki mosogat… India alkalmazkodásra tanított. Alkalmazkodtunk a nappali forrósághoz és az éjszakai hideghez, a nepáli polgárháborúhoz, ahhoz, ha nem volt elég víz, ha iszonyú porvihar tombolt egész nap, ha egy kiló narancs volt a csoport összes elesége… Az úttól rengeteget kaptam. Rájöttem, itthon mennyit aggódunk fölöslegesen határidők, feladatok miatt – ott, a világ végén, egy pár bakanccsal, egy hátizsákkal annyira könnyűvé vált minden… Biztos, hogy megyek még ilyen utazásra, ahol kipróbálhatom magam bizonytalan – ám nem veszélyes – helyzetekben. Alig várom, hogy újra úton legyek!