a lehetőségek hazája-türelem és elszántság akció

GYőzőnél jártamban sok mindenről beszéltünk, és sok minden az eszembre jutott hazafele menetemben is. A nagy kérdés a jövő. Hogyan? Miként? lehetne azokat az adottásgokat, lehetőségeket kiaknázni, amivel most mi rendelkezünk. Adott egy társaság, benne kölünböző érdekeltségű emberekkel. Történelem, néprajz/állatok, művészetek, régészet. Ezeket hogyan lehetne egyesíteni úgy, hogy mind azt csinálja amit szeret. Tudományt művelni, és pénz keresni. Én olyasmin agyalok, amit eleddig még nem találtak ki. Ebben van a máni. Kitalálsz valamit és megvalósítod. A cél szentesít.

Addig már eljutottunk, hogy csapatot kell alkotnunk, egy társaságot.

1) Vagy újságot kell szerkesztenünk, amibe mindneki alkot egy rovatot.

2) vagy Nyári Szabad Iskolát kellene csinálni. Szerezni egy telket vidéken, és iskolákat hívni. Programokat, előadásokat, életrenevelni, felvilágosítani,

Mindezt úgy, hogy nekik is megérje, tehát ne drágán, és nekünk is, tudjunk belőle megélni. Adott lehetőség Regéc lehetne. Tájházat csinálni, táborokat cisnálni, tanásatásokat rendezni, hogy a középiskolások megismerkedhessenek a régész munkájával. Ők is kipróbálhassák a felfedezést. Az iskolák történelem  tanárait kell elsősorban megfertőzni, utána a diákok jönnek tanárostól. Első lépésként mindenki a volt iskoláját fertőzné meg. Ismerősöknek szólni.

AZ üzleti része a dolognak a következő lenne. Ehhez kell egysaját telek, föld. A pangea pénzesgyőri házához hasonlóan kell egy ház, ami legyn öko, és hagyomány keveréke. Ennek a Természettudományos karok a csodájára fognak járni. De mivel hagyományos is, a néprajzi, honismereti körök is eljárnak majd. A lényeg, hogy nem a szokásos megoldásokat kell keresni, hanem a hosszútávon kedvezőeket. A háznak jó ha van saját kútja. Esővizet összegyűjtő, spéci pottyantós, saját erdő, kert, baromfi, jelentené a kiutat. Termeljünk biodolgokat. Rendezzük be a házt lomtalanításból szerzett bútorokkal. Csináljunk olyan dolgot, amio már nem divat: hívjuk el a barátainkat dolgozni ételért. Cserébe visszaadjuk nekik a mumnkát. Az üzlet az, hogy olcsón megtermelni, és eladni. A szobákat lehetőleg olcsóbban kell adni mint a szokásos. Sok embert bevonzani, ismeretséget, konferenciákat etc. A végén már saját buszt, kerékpár állományt is lehetne szerezni. A cél a környezettudatos, olcsóság, megfizethetőség, élmény, tapasztalat, tudás, egézség lenne. HA már kialakítottun kegy ilyen helyet, akkor töltsük meg tartalommal. Jönnek a programok, játszódások, előadások is akár. Dorka csánná a kézműves szakköröket, GYőző a régészes gyakorlatokat-próbaásatás, előadás, Andris, vagy Viktor a jószágokkal foglalkozna, Én szevezek, A farkas Andris akár tárgyalóként beszállhatna. Skanzen, ökoház, azaz valamiféle népkultúrháza-népfőiskolaként működne a dolog. És persze tapasztalatszerzés-átadás-nyújtás. Programként el tudok képzelni házépítést, kertészkedést, pásztorkodást. Hagyományos életmódot átadni, úgy, hogy a látogató is részt vegyen benne. LEgyen koszos, büdös és fáradjon ki. Mindez mellé élvezhesse is a dolgot. A gyerekek a háziállatok foglalatoskodásával felellőségtudatot kapjon. Meg kell célozni ezzel a házzal az iskolákat, az egyetemeket, a nyugdíjasokat, és a családokat. Most speciel REgécre összpontosítottam, és ehhez a környező nagyobb városok azok amik stratégiailag alkalmasak ehhez. Állítólag van egy olyan törvény, ha valaki5 évig gondoz egy lakatlan telket, akkor 5 év után átszáll a tulajdonjog a kezelőre. Magyarán kiszolgáltál egy telket. Ezzel a móddal lehetne ilyet szerezni. Két dolgot kell ehhez az akcióhoz. Pénze ugyan mindenkinek kevés van, de van valami a birtokunkban, ami a pénznél is többetr ér:

fiatalok vagyunk, és tudunk dolgozni. HA nincs pénzünk, akkor is képesek vagyunk arra, hogy ellássuk magunkat. Ha házat építünk akkor tegyük is azt. Használjuk fel azt, amivel a természet megáldott bennünket. Ne akarjunk az öröklétnek építeni. Egy döngölt falú ház is megteszi. Türelem és elszántság.

Amit most is megtehetünk az a tanulás, kapcsolatépítések-telefonszám/ismerős szerzés, megtakarítások, okoskodások =)