Cikk a Délmagyarban -még mindig a csángók

Felszerelik a Bot család házát Erdélyben

 

 

Mindszent, Lábnyik - A csángó magyar kislány, Bot Denissza által felkért keresztanya, a mindszenti Takács Judit máris tud segíteni a szerény körülmények között élő erdélyi családnak. Felajánlásokból háztartási gépeket vesznek Botéknak, és a helyi Magyar Gyerekház udvarán épül egy játszótér.


A mindszenti Takács Judit a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében utazott augusztusban Csángóföldre, ottjártakor az erdélyi Lábnyikban élő 7 éves csángó magyar kislány, Bot Denissza kérte meg, legyen a keresztanyja. Akkor megírtuk, ahhoz kérte segítségét, hogy magyarul tanulhasson, a helyi általános iskolában ugyanis csak románul beszélhetnek. Hiába magyarok a szülei, alig tud az anyanyelvén. Ismereteit a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által működtetett intézményben, gyerekházban gyarapíthatja délutánonként; a tanuláshoz, az éves oktatási költséghez azonban támogatót, azaz keresztszülőt kell találni. Ezt vállalta Judit.

Denissza sorsa nem csak Takács Juditot foglalkoztatja. Fotó: DM/DV
Denissza sorsa nem csak Takács Juditot foglalkoztatja.
Fotó: DM/DV

A családnál tett látogatás során kiderült: nagyon szerény körülmények között, egy palatetős, szoba-konyhás, alig 20 négyzetméteres házban laknak öten. Semmilyen háztartási gépük nincs, állattartásból, napszámból igyekeznek megélni. A látottak alapján Takács Judit adománygyűjtést szervezett Denissza és a família megsegítésére.
– Sok magánszemély mellett egy névtelenséget kérő szervezetet is megindított a kislánynak és családjának sorsa – mesélte Judit –, és arra kértek: írjam össze, mire lenne szükségük Botéknak. A listán többek között szerepel majd mosógép, centrifuga, hűtőgép, kerékpár és ruha, ez több százezer forintot jelent. A családhoz várhatóan október végén szállítjuk el az adományt, a fuvarozásához még egy önkéntes felajánlóra lenne szükség.

Bot Denisszáék öten élnek 20 négyzetméteren.  Fotó: DV
Bot Denisszáék öten élnek 20 négyzetméteren.
Fotó: DV

És ezzel még nincs vége: Takács Judit sikeresen tárgyalt civilszervezetekkel, és ennek eredményeként legkésőbb a következő év elején játszótér épül a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által 2002-ben alapított és azóta működtetett gyerekház udvarán.