Élménybeszámoló-Néprajzi Nyári Egyetem Moldvában

Idén Augusztusban Moldvában került sor a IX. Néprajzi Nyári Egyetemre.

A Szegedi Tudományegyetemről három hallgató vett részt ezen a rendezvényen.

A Néprajzi Egyetemet a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) szervezésében 3. alkalommal került sor. Évente más és más erdélyi tájegységgel hagyományaival és kultúrájával ismerkednek meg. Legutóbbi helyszínek az Érmellék és Torockó volt. Egy hét a nyárból, a szórakozva tanulás jegyében. Bár a sok utazás-szórakozás között azért a címben jelzett egyetemre is sor kerül: a diákok különböző előadásokat hallgatnak meg az adott tájegység történeti és kulturális hátterével kapcsolatban. Város és templom látogatások, több kilóméteres túrák tették maradandóvá a kintlétet. Az estéket beszélgetésekkel, népdalokkal és tábortűz mellett moldvai táncokkal múlattuk el. Megismerkedtünk traditionális csángó ételekkel: ettünk cibrelevest és galuskát.

A 26 résztvevőt a Kárpát-medence legváltozatosabb pontjairól érkeztek Kolozsvárra. Volt aki Debrecenből, a Felvidékről, Sopronból vagy éppen Budapestről került be a táborba. Különböző szakok hallgatói jöttek el, akiket érdekelt a csángó-magyarság élete. Meg akarták ismerni magyarságuk gyökereit. De azt hiszem ennél többet kaptak az itt résztvevők. Kolozsváron még idegenek szálltak fel az autóbuszba, de egy hét múlva már barátokként-ismerősökként váltak el.  Akarva-akaratlan ápolták a Kárpát-medencei magyar fiatalok közösségét. Ugyanakkor ez egy erőpróba is volt mindannyiunknak valamilyen szinten: az alkalmazkodás és beilleszkedés próbája.

 A pályázó diákoknak egy jelentkezési lapot és egy motivációs levelet kellett elküldeni, mely alapján elbírálták a jelentkezőket. A szállást-utazást és az étkezést költségtérítés nélkül