újsághír Szatmárból

 

2009.09.07., hétfő, XXVII. évfolyam, 210. (1219) . szám

Emlékezetes néprajzi egyetem

A nyári egyetem huszonnyolc résztvevő jelenlétével zajlott, akik egy jelentkezési lap és egy motivációs levél alapján lettek kiválasztva. A rendezvény ingyenes volt, a résztvevőknek csupán Kolozsvárig vagy Csíkszeredáig kellett utazási költségüket állniuk.
A Szatmár megyei résztvevőknek, — ötünknek — a Szatmári Híd Egyesületnek köszönhetően, az utazással járó költségek is ingyenesek voltak.
Hat nap alatt ellátogattunk a Gyímes térségébe, Lujzikalagorba, Pusztinába, Suceavába, Putnára, Magyarfaluba és Zabolába. Előadások is tarkították a programot, melyben megismerkedhettünk a csángók múltjával, szokásaival. Ez nagyban hozzásegített minket ahhoz, hogy megértsük a csángók gondolatvilágát, jelenlegi helyzetüket. Bepillantást nyerhettünk a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének odaadó és nehéz munkájába. A csángó ízvilág, népzene, kultúra, az ottani emberek közel kerültek hozzánk, melyek során új élményekkel gyarapodtunk.
A hosszas utazást és az estéket népdalok éneklésével, beszélgetésekkel tettük könnyeddé. A résztvevők színes egyénisége és tág érdeklődési köre lehetővé tette azt, hogy az unalom mellőzve legyen ezen rövid időszak alatt.
Első pillanatra sokszínűnek hatott a társaság, azonban egy közös elem valamilyen szinten megtalálható volt mindannyiunkban. Érdeklődés a népi kultúra, gyökereink iránt. A néhány nap alatt egy új kultúrát, egy másik világot sikerült felfedeznünk, ami kihatott értékrendünkre, gondolkodásmódunkra.
Gordán Edina