újsághír a Szabadságban a nyári egyetemről-szept

label_szabadsag

 

 

A moldvai Lábnyik faluban tartottak a IX. Kárpát-medencei Néprajzi Nyári Egyetemet augusztus 11 és 16 között. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) szervezésében zajló rendezvény Csángóföld kultúrájával és hagyományaival ismertette meg a résztvevő egyetemistákat. A 26 jelentkező a Kárpát-medence különböző pontjairól pályázott, az egyetemisták között erdélyi magyar, német és cigány, valamint felvidéki és magyarországi résztvevő is volt.

 

A 9 éve életre hívott erdélyi kezdeményezés során a részt vevők ezúttal rendhagyó módon a moldvai csángó falvakat, a gyimesi ezeréves határt, a bukovinai kolostorokat, illetve Suceava és Bákó városait keresték fel. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a lábnyiki, pusztinai, magyarfalusi és lujzikalagori magyar csángók népszokásaiba és életvitelébe, falujárásokon, gyalogtúrán és múzeumlátogatásokon vehettek részt, táncházzal és borkóstolóval, valamint csángó népdalok és táncok tanulásával tölthették el szabadidejüket. A hat napon keresztül hang- és képanyagokat is gyűjtöttek a fiatalok, és a magyar nyelvápolás szomorú helyzetéről is tájékozódhattak: a 9000 magyarul beszélő gyermek közül mindössze 1500-an vehetnek részt fakultatív magyarórákon, ráadásul egyetlen faluban sem tartanak anyanyelvű szentmisét a katolikus csángó-magyaroknak. A tartalmas programot Háromszéken, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban zárták.

A szabadegyetemet jelenlétével tisztelte meg Solomon Adrián, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének Elnöke, valamint Vladimir Hapenciuc, az Etnikumközi Hivatal Suceava megyei területi felelőse is. A rendezvény lebonyolításában a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Néprajz Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajz Intézete, valamint a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége is a KMDSZ segítségére volt.

 

A részvevőket pályázataik alapján választották ki

 

 

 

 

 

 

 

 

A részvevőket pályázataik alapján választották ki.