Öröm, harmónia, boldogság

A boldogság hívó szó, ezt dobom fel én, van-e szándék?!

Ezek a szavak minden embernek jelentenek valamit. Valami szépet, valami vágyat, valami elérhetőt, valami elérhetetlent. Van aki tudatosan törekszik az örömre, más a boldogtalanságra, hogy annál inkább kiélvezhesse a boldogság ritka pillanatait. Érzések ezek, melyek minden ember privát szférájának részei, ezért ritkán beszélünk róluk. Akkor is pejoratív értelmezésben: Most boldog vagy? Erről a témáról szól azaz az örömről, boldogságról, és harmóniáról szól 3 szerző különböző megállapítása. Legértékesebb gondolatok szerintem.

Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek a lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk. (Ernest Hemingway)

Csíkszentmihályi Mihály könyve: Az áramlat

Ebben könyvében arra keres választ, hogy mi a boldogság, és hogy leszünk boldogok??

Az anyagi gyarapodás nem hozza meg a lelki békénket. Erről egy blogbejegyzés.

Még egy irományt linkelek az áramlatról.

Mitől érezzük boldognak magunkat? Jó kérdés. Eddig sosem foglalkoztam ezzel a tárggyal, ám Csíkszentmihályi erre tette fel az egész életét: "boldogságkutató". Szerinte az áramlatélménynek nevezett belső állapot az, ami itt döntő. Ez egy olyan átlényegülő, önmagunkat a történésekre átadó testi-lelki helyzet, amibe egész lényünk belefeledkezik, beleélesedik. Önátadással veszünk részt abban, aminek átadtuk magunkat. Csúcsélmény. Ez lehet bármi egy elmélyült sakkozás, egy szédületes tánc, szerelmes ölelés, túrázás, hegymászás, akármi. Egy a lényeg: 

Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és legalábbis az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi hogy minden jó, akkor éli át teljes lényével hogy áramlik benne az élet. Önmagáért magunk lelkiállapotáért teszünk valamit, amit élvezetesnek tartunk. Lehet ez munka, játék, sport, sakk, hegymászás...

 Különleges tudatállapot, boldogságos élmény, CSÚCSÉLMÉNY, tökéletes élmény, teljes beleolvadás, verhetetlenül gyönyörű, csúcson vagyok, feledhetetlen, teljes belső összhang, békesség, tökéletes beteljesülés.

Ilyenkor jól mennek a dolgok, harmonikusan történik minden, erős az önbizalmunk, súlytalansági lebegést élit át testünk. Boldogok vagyunk.

Házi feladat: írj össze magadnak 10 csúcsélményt! :)

Művei:

  • Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája
  • Kreativitás – A flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája
  • A fejlődés útjai – a Flow folytatása
  • A következő 50 év (A tudomány a XXI. század első felében)
  • És addig éltek, amíg meg nem haltak (A mindennapok minősége)
  • Az öröm művészete (Flow a mindennapokban) 1997,2009

Rossz házasságok, kapcsolatok meglétnek oka teljesen egyszerű: az emberek félnek. Félnek a magánytól, s ezért olyan kompromisszumokat kötnek, amelyeket nem tudnak elviselni.

Élete során az ember sokszor elesik, de ez nem baj, ha felkel. Ez a lényeg: föl kell kelni!

Boldogtalanság: Mi generáljuk, kielégítetlen vágyak tesznek bennünket boldogtalanná.

Mohr: Szeretni annyi, mint boldognak lenni. Adni annyi, mint szeretni. Boldognak lenni annyi, mint adni.

A boldog ember ugyanis végtelenül nyitott, szívesen ad, és kap. Könnyen áramlik át rajta minden. Ezzel szemben a boldogtalan ember zárt, zárkózott. Nem ad, de nem is kap. Esőt bámuló embert kontra harsányan visongó emberrel. Azt hiszük tévesen, hogy a néma embernek valami baja van. Pedig nem. Könnyen lehet hogy ő élete legszebb perceit éli meg átadva magát a pattogó cseppek zajának. Míg a visongó ember lehet hogy csak látszatra teszi magát. Voltam már mindkét helyzetben, volt hogy nevettem mert valóban jól éreztem magam. De volt, hogy csak megszokásból tettem magam. És másokon is szoktam látni. Hiába, mégiscsak emberek vagyunk. Esendők, szörnyen esendők.

Mi az amit megteszünk magunkért?

Senki sem tehet boldoggá bennünket. Csakis mi magunk. Ne várjuk azt amit Arthur Miller Az ügynök halálában megírt. Halálunkkal se teszünk boldogabbá senkit, senki sem fog bennünket jobban szeretni ha meghalunk, ha öngyilkosok leszünk.

Valódi természeted az, hogy boldog vagy. Ahhoz, hogy boldogtalan légy, feszültnek és görcsösnek kell lenned.


 

Öröm

Valami rossznak az elmúlása, a megélt megkönnyebbülés felszabadító boldogsága.

Harmónia

Egészségünk jelzi hogy, testünkkel harmóniában élünk-e. Egy heves szívdobogás ritka pillanatára elveszítjük a harmóniát, és az okozó fontosságától függően örömet, vagy feszültséget gerjeszt bennünk.

Örömforrások: kacagás, kocogás, lazítás, érintés, segítés.

Kacagás. Jó érzés mosolyogni, és mosolyra mosolyt kapunk. Ha valakit megkérünk hogy egy fél percig mosolyogjon, akkor beindulnak nála kedvező egészségi állapotok. Vidámság érzete lesz. Próbáld ki.

Mosoly reflex/válasz: A Metróban kipróbálták hogyha vadidegen emberekre rámosolygunk, akkor ők is viszont mosolyognak. Tedd jobbá a világot!

Zorba a görög című filmben az életvidám görög a legnagyobb szerencsétlenség idején is ilyeténképp szólongatja urát: Táncoljunk uram! A zene majdcsak megjön valahonnan!

Nevetés: elképesztő milyen sok kedvező hatása van a nevetésnek, például székrekedésre napi 20 perc nevetés orvosolt. Nem vicc! Növekszik az ellenálló képesség, az endorfin termelés gyógyító hatással van. Szükséges, jó, érdemes és hasznos mosolyogni, nevetni, örülni, kacagni.

Kocogás: önvédelmi eszköz. 20 perc mozgás harmonizáló folyamatokat indít be, megindul az örömhormon termelés, közérzet javító.

lazítás: feszítés által lehet villám-relaxációval elérni. Zárt ököl, feszített izmok, két kar behajlítva, váll irányába vezetve két öklünket. Feszülve nyújtózkodás, nagy sóhaj, elengedés. Méreg levezetésére favágás, kerékpározás, fallabda kiváló.

Tánc és éneklés örömgerjesztő, feszültségoldó, a meditációhoz hasonlóan.

OOOOOMM, AOUM.

érintés: érzékenyen fogja fel a világ érintéseit. Ajak, talp, tenyér, nemi szervek a legérzékenyebbek. Legfontosabb történés az emberi kapcsolatokban. Kaliforniában kutyaovikat találtak, ki és megállapították, hogy a kicsiket kevesebb betegség éri, tehát megnövekedett az ellenálló képességük. Felelősséget és gondoskodást tanultak meg a jószágokkal szemben. Megfontolandó egy hazai kísérlet lehetősége.

Felnőttkorban érintés szegény kultúra alakult ki, nincs kurkászás. A testi érintkezés a párkapcsolati rítus része lett. Kézfogás, csók, ölelés formájában. Feledésbe merül a birkózás, simogatás. Itt a kar, váll, arc simogatásnak van jelentősége. Lehelet finom érintésekkel is fel lehet izgatni a nőket (lásd 40 nap 40 éjszaka).

Könyvtár kísérlet: A könyvtáros a könyv átadásakor finoman észrevétlenül megérinti a kölcsönzőket. Azok teljesen pozitívan reagáltak arra a kérdésre hogy meg vannak e elégedve a könyvtár szolgáltatásaival.

Aszociális gyerekek körében egy nevelőotthonban megszelídítették a gyerekeket, és eredményesen alkalmazták az érintésterápiát. Jelentős viselkedésmódosulást értek el.

 segítés:

önzetlenség, önkéntesség, szolgálat.

Aki ad, annak adatik.

 Tégy jót mással, te leszel erősebb általa. jobb adni, mint kapni. A bibliában is szerepel az irgalmas szamaritánus története.

Egy buddhista példázat:

Egy szép tavaszi reggelen két ifjú lámajelölt (papnövendék) haladt egy erdőn át a szentély felé, hogy imádkozzzanak. Egy rőzsét cipelő öregasszony került  a szemük elé, aki terhe súlyától a patakba esett. Az egyik ifjú így szólt a másikhoz: vigyázz, nehogy besározd magad, mert nem léphetsz be a szentélybe. Mire a másik, választ sem adva odaugrott az anyókához, és kisegítette a patakból. A két papjelölt továbbhaladt. A segítő ifjú vidáman szólt a másikhoz, aki egyre komorabbá vált, és semmit nem válaszolt. Mire vidám társa odaszólt neki: mondd, te még mindig cipeled?

Mára az emberek közel laknak egymáshoz, de a távolság közöttük egyre nagyobb. Semmi tolerancia, csak indulatokat kapunk egymástól. Megfelelni kényszer a kor elvárásainkat, hogy trendi legyél, hogy hitelképes legyél, hogy versenyképes legyél... Egyszerű a megoldás: lazíts. Ha néha-néha megkeseredtél, akkor tárgyakon töltsd ki indulataidat. Mondj verset. Hatásos József Attila Nagyon fáj c verse.

NAGYON FÁJ

Kivül-belől
leselkedő halál elől
(mint lukba megriadt egérke)

amíg hevülsz,
az asszonyhoz ugy menekülsz,
hogy óvjon karja, öle, térde.

Nemcsak a lágy,
meleg öl csal, nemcsak a vágy,
de odataszit a muszáj is -

ezért ölel
minden, ami asszonyra lel,
mig el nem fehérül a száj is.

Kettős teher
s kettős kincs, hogy szeretni kell.
Ki szeret s párra nem találhat,

oly hontalan,
mint amilyen gyámoltalan
a szükségét végző vadállat.

Nincsen egyéb
menedékünk; a kés hegyét
bár anyádnak szegezd, te bátor!

És lásd, akadt
nő, ki érti e szavakat,
de mégis ellökött magától.

Nincsen helyem
így, élők közt. Zúg a fejem,
gondom s fájdalmam kicifrázva;

mint a gyerek
kezében a csörgő csereg,
ha magára hagyottan rázza.

Mit kellene
tenni érte és ellene?
Nem szégyenlem, ha kitalálom,

hisz kitaszit
a világ így is olyat, akit
kábít a nap, rettent az álom.

A kultura
ugy hull le rólam, mint ruha
másról a boldog szerelemben -

de az hol áll,
hogy nézze, mint dobál halál
s még egyedül kelljen szenvednem?

A csecsemő
is szenvedi, ha szül a nő.
Páros kínt enyhíthet alázat.

De énnekem
pénzt hoz fájdalmas énekem
s hozzám szegődik a gyalázat.

Segítsetek!
Ti kisfiuk, a szemetek
pattanjon meg ott, ő ahol jár.

Ártatlanok,
csizmák alatt sikongjatok
és mondjátok neki: Nagyon fáj.

Ti hű ebek,
kerék alá kerüljetek
s ugassátok neki: Nagyon fáj.

Nők, terhetek
viselők, elvetéljetek
és sirjátok neki: Nagyon fáj.

Ép emberek,
bukjatok, összetörjetek
s motyogjátok neki: Nagyon fáj.

Ti férfiak,
egymást megtépve nő miatt,
ne hallgassátok el: Nagyon fáj.

Lovak, bikák,
kiket, hogy húzzatok igát,
herélnek, rijjátok: Nagyon fáj.

Néma halak,
horgot kapjatok jég alatt
és tátogjatok rá: Nagyon fáj.

Elevenek,
minden, mi kíntól megremeg,
égjen, hol laktok, kert, vadon táj -

s ágya körül,
üszkösen, ha elszenderül,
vakogjatok velem: Nagyon fáj.

Hallja, mig él.
Azt tagadta meg, amit ér.
Elvonta puszta kénye végett

kivül-belől
menekülő élő elől
a legutolsó menedéket.

1936. október-november

Végezetül egy kedves idézetet teszek be, és mindenki gondolkozzon el rajta:

Mohr:

Nem az a kérdés, hogy tudod-e mi az a boldogság,

hanem az, hogy te a boldogságot keresed-e?

Nem az a kérdés, hogy te a boldogságot keresed-e,

hanem az, hogy kell-e neked keresned a boldogságot?