pata-tanya gondolatok

A magyar tanya egyedülálló unikum. Óriási kincs, csak jelen állapotában igen el van maradva. Mert, ha úgy vesszük, hogy az ember a munkahelyén lakik, időben, energiában csak nyereséges lehet.

Főleg, ha felhasználjuk napjaink technológiai hátterét, annyi eszköz, tudás, információ áll rendelkezésünkre, hogy már otthon egy pc segítségével megtanulhatunk bármit.

Olyan önfenntartó berendezéseket építhetünk ki, hogy gyakorlatilag csak az áruházba kell havonta eljutni, némi élelemért.

Persze mindehhez tőke kell, anélkül nem megy. Pénzből van a furgon, a személyautó, amivel a gyerekeket iskolába lehet vinni, a furgonnal szállítani élelmet, takarmányt.

Pénz kell kiépíteni a korszerű- gazdaságos fűtést, kútfúrást, szigetelést, kinek mihez van ideje-kedve helyben gazdálkodni, állattenyésztés, zöldségtermesztés, bármit el lehet kezdeni.

De úgy gondolom megéri, hisz a nyugodt, békés környezet feltölti az embert, jut ideje magára, hogy tisztán hallhassa a gondolatait, s hogyha igénye támad a társaságra, kultúrára akkor bármikor gyorsan, egyszerűen berándulhat a városba. De ezt az internet segítségével is megteheti, van skype, bármikor bárhol beszélhet szeretteivel.

Mára a tanya negatív sztereotípiája mint távoli elmaradott, lepusztult, élhetetlen helyszín teljesen átértékelődött, s helyette előtérbe kerültek előnyei, természetközelisége, szabados volta.