Téli bringázásról

Mindig is úgy képzeltem, hogy aki télen teker, annak úgy kell felöltöznie, mint egy I. világháborús pilótának. Ugye semmi fülke meg védőfal, egyszerűen egy bőrsityak, szemüveg, sál, bőrkabát, vastagnadrág, bőrkesztyű. Ááá tudom is melyik meséből, a Balu kapitány után juthatott ez eszembe még ma is. Az alapvető gondolat nem rossz. 

A másik hasonlat, a síelőké. Símaszk, szemüveg, kabát, kesztyű, bakancs, sínadrág. 

De ezekkel az a baj, hogy egyik sem bicóra való. Ezekből csak meríteni lehet. Mert az igazi téli bicós felszerelés minden apróságra kihat, hogy a későbbiekben semmi egészségügyi problémát ne okozzon a téli tekerés. 

Elsőre érdemes lehet rétegesen öltözni, aztán úgyis kitapasztaljuk mire nincs szükségünk.A kerékpáros öreg rókák szerint, alul vastagon, felül pedig vékonyan  a legideálisabb. A ruhaneműk beszerzésekor, a páraáteresztésre és a vízállóságra törekedjünk.

Ízületek, térd melegítése létfontosságú!%!

Fejfedő

Fejfedőnek símaszk, füles sapka, orrig felhúzott sál, vagy kendő. Védeni kell a szemet is, mert a hideg szél könnyessé teszi a szemet. Ezért olyan védőszemüveget, napszemüveget lehet kapni a bicós boltokban, ahol a két széle a fül irányába kinyúlik. Ez megvéd a légáramlástól.

Nyakvédőnek sál.

Kabát

Valami könnyebb kabát is kell, amit az ember kitapasztal, mennyire fűti be mozgás közben. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi mennyire jön be. Azt tudom, hogy a szövetkabát nem a legjobb megoldás, mert feszül.

Talán valami vízálló membrános kialakítású béleletlen, páraáteresztő, szél álló dzseki lenne a megoldás, ez irányban még én is tapogatózom. Elképzeléseim szerint hosszú ujjú, vékony típus kellene. Azért jó a béleletlen, mert úgy öltözködünk alá, ahogy akarunk. U.ezt még nyáron is hordhatjuk.

Lányoknál gyakori betegség lehet a felfázás. Ezért kapható derékmelegítő, ami ápol és eltakar =)

Kesztyű

Nélkülözhetetlen a jó hideg-bíró, szélálló kesztyű. Ez is próba tartja, mert van olyan, ami izzasztja a kezet, az megint nem jó. 

Nadrág

Bár én még dupla pulcsiban idén még nem tekertem. Viszont dupla nadrágban annál inkább. Itt minden jöhet: harisnya, jégeralsó, cicanadrág, Novemberben már kell egy polár alsó, és egy farmer külső nadrág. (Bár a tekeréshez a farmer rég nem a legideálisabb, mert feszülős anyagról van szó, akkor már inkább valami elegánsabb bársony).

Tervbe van véve egy esőnadrág vétele. Szűkíthető szárral, fényvisszaverő csíkokkal...

Térdmelegítő

A legfontosabb, hogy a térd, és a boka ízületek meg legyenek védve. Ehhez patikában kapató gumis térdmelegítőt használok, bár lehet ki kéne próbáljam a régi feltekerős fáslis technikát is. Az I. világháborús katonák is azzal védték lábszárukat a portól, hidegtől. A profik szerint vigyázni kell arra, hogy ne izzadjon be a testünk egyik ruhanemű esetében se. A térdvédő alatt is bepárásodhatunk, ezért ajánlott nadrágra felhúzni, hogy a szellőzés meglegyen. A Lidlibe kapható gyapjús térdmelegítő?! Tökjól tartja a meleget. Még nem próbáltam, de ennek is utána kell járjak.

Kamásli

Bokavédőnek egyelőre magas szárú bakancs, de be kell szerezzek egy kamáslit is. Ezzel vízhatlanítom a bakancs tetejét. Bakancsba pedig túrázásnál is hasznos pamut zokni a nyerő. Felszívja a nedvességet, és még melegen is tart. 

Lábbeli

Könnyű, magasított szárú túrázásnál használatos vízzáró, membrános bakancsok a nyerő típusok. 

Világítás

A sötét miatt érdemes felkészülni pót-villogóval (vagy elemmel), pót-mellénnyel. Bár én a dinamóra esküszöm. Ehhez pót-égőt kell hordani.

"Újabb villamoson lökdösődéssel eltöltött hónapok után talán már olyannyira érezhető lesz a kontraszt a kerékpározás javára, hogy a következő szezonban már nem lesz leállás. És ne feledjük: bármennyire is fel vagyunk öltözve, húszpercnyi várakozás a buszmegállóban sokkal kellemetlenebb, mint ugyanennyi idő alatt frissen, vidáman hazatekerni…"

Témába vágó ajánlók:

http://bikemag.hu/tech/a-teli-kerekparozas-oromei-2

http://bikemag.hu/magazin/szabadonfuto/biciklizz-telen-is

http://bikemag.hu/magazin/szabadonfuto/biciklizz-telen-is-a-teli-biciklis-oltozet

 

http://bikemag.hu/elozetes/teli-ruhazkodas-nov-dec-elozetes