kajáköh
Francia pirítós recept
Kategória:
Szendvicsek, szendvicskrémek
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 bagett
20 dkg sajt
2 paprika (piros színű)
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1,5 dl olaj
grill fűszerkeverék
bazsalikom
őrölt bors
só
Elkészítés:
A paprikákat olajjal kikent tepsibe tesszük, és addig grillezzük, míg a héjuk hólyagos lesz. Még melegen zacskóba zárjuk, és kihűtjük. Közben francia lecsót (ratatouille - ejtsd: ratatuj) készítünk: a fokhagymát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd 3 evőkanál olajban üvegesre pároljuk (vigyázzunk, ne égessük meg!). A cukkinikat megtisztítjuk, húsukat felkarikázzuk, és a hagymához keverjük. Még 5 percig főzzük, grill fűszerkeverékkel ízesítjük. A bagettet rézsútosan felszeleteljük, olajjal kikent tepsibe tesszük, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. A sajtot kis szeletkékre vágjuk, ezekkel a forró kenyereket befedjük, majd visszatesszük a sütőbe, és ráolvasztjuk a sajtot. A paprikák húsát vékonyan felszeleteljük, és a sajtos crostinik tetejére rakjuk. A maradék olajjal meglocsoljuk, sóval, borssal meghintjük, és forró sütőben készre sütjük. Apróra vágott bazsalikommal megszórjuk, és a ratatouille mellé tálaljuk.
--------------------------------------------------------
Melegszendvics
Húsevőknek: Juhtúrós-kolbászos melegszendvics
Hozzávalók:
4 szelet kenyérhez
• 7-10 dkg füstölt kolbász apróra vágva
• 15 dkg juhtúró
• 1 tojás
• 1 paradicsom körszeletekre vágva
• kenyér
Elkészítése:
Az apróra vágott kolbászt összekeverjük a juhtúróval és a felvert tojással, majd a masszát a kenyerekre kenjünk, a tetejükre paradicsomszeletet fektetünk, és betoljuk őket a sütőbe néhány percre.
Friss paradicsommal, paprikával kínáljuk.
GOMBÁS-TÚRÓS MELEGSZENDVICS 30 dkg (lecsurgatott és apróra vágott) konzervgombához végy 5 dkg vajat, 10 dkg juhtúrót, 10 dkg reszelt sajtot, 1-1 csokor snidlinget és petrezselymet, valamint néhány csepp ketchupöt. Az áttört juhtúróhoz keverd hozzá a vajat, a reszelt sajtot, a gombát, a finomra vágott snidlinget és petrezselymet, valamint a ketchupöt. Sózd, borsozd. A simára kidolgozott masszát kend pirított kenyérszeletekre, s tedd forró sütőbe, míg a teteje meg nem pirul.
KOLOZSVÁRI MELEGSZENDVICS Végy 15 dkg párizsit, 5 dkg füstöltszalonnát, 1 kis fej vöröshagymát, 10 dkg reszelt sajtot és 1 dl tejfölt. A meghámozott hagymát, a megnyúzott párizsit és a szalonnát kétszer daráld le egy húsdarálón. A péphez keverd hozzá a tejfölt, s tégy bele egy kevés mustárt, ketchupöt, törött borsot és sót. A simára kidolgozott masszát kend pirított kenyérszeletekre, tedd forró sütőbe, s ha a teteje már megpirult, olvaszd rá a sajtot is.
MÁJAS-SAJTOS MELEGSZENDVICS A szárazon megpirított kenyérszeleteket kend meg egy lehelletnyi vajjal, majd bővebben (konzerv) májkrémmel, teríts le vékony szelet óvári sajttal, a tetejét csepegtesd meg vajjal és grillsütőben süsd pirosra.
MÁJKRÉMES MELEGSZENDVICS 20 dkg májkrémet keverj össze 2 csapott evőkanál tejföllel, 1 csapott evőkanál mustárral és 1 tojással. A masszát kend a kenyerekre, tegyél rájuk vékonyan szeletelt vöröshagymát, arra pedig néhány vajmorzsát. Grillsütőben süsd.
PIZZA-SZENDVICS Végy toast-kenyeret (vagy olyat, amilyen éppen van), pizza-szószt, s a rávalók közül (például mozzarella sajt, fokhagymás leveles spenót, szalámi, sonka, kolbász...) azt, ami éppen kéznél van, valamint szurokfüvet és reszelt sajtot. A kenyérszeleteket kend meg a szósszal, morzsolj rá szurokfüvet, tedd rá a feltétet, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd meg sütőben.
SZALONNÁS-TÚRÓS MELEGSZENDVICS 20 dkg tehéntúrót keverj össze 2 evőkanál tejföllel, 1 evőkanál reszelt vöröshagymával, sóval és borssal. A krémet kend kenyérre, szórd meg bőven vékony füstöltszalonna-szeletkékkel és grillsütőben süsd meg.
ezeket még nem próbáltam, de jónak tűnnek.