Pár sor az emberi értékekről

Emberi Értékekről a netről

Szerettek magyar irodalmat olvasni, mert mindegyik írónk valami miatt különleges. A régi írók mindig azt tükrözték ami szerintük akkor hiányzott. Ezzel hívva fel a figyelmet kora társadalmának problémáira. Ma is jelennek meg ilyen könyvek, de csak évek múlva fogjuk tudni megbecsülni mondanivalójukat, amikor már kitűnnek a sok ganéból ami manapság megjelenik. De hadd menjek vissza a régiekre egy mondat erejéig. Kosztolányi azért írt a jóságról műveiben, mert szüségesnek látta azt. Móricz az igazságra hívja fel a figyelmünket állandóan. Márai a polgárság örök értékeire. És azt hiszem itt van egy író feladata megállapítva. Üzenni, üzenni -a jelennek, a jövőnek, majd elmerülni a múltban. Remélve hogy tettünk valamit egy szebb jövőért. Szerencsétlen magyarokért.

Korábban is írtam már, hogy az elidegenedés társadalmát éljük meg. Nem beszélgetünk egymással eleget, nem figyelünk, és sajnos nem segítünk a többi embernek.

Hálistennek vannak még a közéletben is olyan kvalitású emberek, akik ez ellen próbálnak fellépni, figyelmeztetni, azaz tenni. Gondolok itt Ákosra, Frei Tamásra, M. Kiss Csabára és a szélsőséges Csernus dokira. Ők azok a kivételes emberek akik nyitott szemmel járnak és látnak.

Mikor először eszembe jutott ez a szó, hogy érték. Két fajta ugrott be azonnal. Kultúrális és természeti érték. Ezek nagyon fontosak, de nem kell elfelejteni azt sem, hogy vannak emberi értékek is. Ilyenekre gondolok itt most mint:

őszinteség, megértés, bizalom, erőszaknélküliség, becsület, tisztesség, humor, szeretet, gondoskodás, szépség, szeretet, szerelem, tisztesség, megbecsülés, szerénység, odafigyelés, barátság, szorgalom, becsület, erkölcs, humor, műveltség, lelki gazdagság, jóság, nagylelkűség, önzetlenség, lelki kifinomultág, tolerancia, empátia, fogadalmak, felelősségválallás.

Ma a sok idióta reklám hatására nem is, a piacgazdaság hatására megváltozik, megváltozni látszik mindez és helyette hamis értékek kerülnek előtérbe. Ilyen a gazdagság, szépség, fiatalság. Múló emberi tartalmak csupán de ezek nem valódiak. Sajno mégis sok embert áltatnak.

Közgazdaságilag szét lehet választani ritka értékűek, és hasznosságon alapuló értékek nagy kategóriájára.

Ritka az, ami egyedi és megismételhetetlen. Így az emberi élet (személyiség), az egészség (ezt becsüljük meg legkevésbé), a természeti értékek (ebből élünk, ha tönkretesszük magunktól vonjuk el a táplálékot), kincs jellegű(művészeti, pénz, tárgyak)

Hasznosságon alapuló értékek közé tartozik az eszmei értékek (Isten, haza, szeretet, szabadság, igazság, jóság), természeti, tárgyi és az idő.

Értékközpontú gondolkodás

Emberi tevékenységek is értékalapon történnek. Érték az amihez nehezen jutsz hozzá. Mindent jobban értékelsz, ha megküzdesz érte. Ha csak úgy az öledbe hullik értéktelenné válik. A küzdelem az, ami nemesebbé, megértőbbé, kitartóbbá tesz téged. Megbecsülöd majd a nehéz munkával járó pénzkereseted, nem fogod egykönnyen elkótyavetyélni. Tapasztalat :)

És ugyanez a dolog érvényesül fordítva, a párkapcsolatokban is: ha nehezen vagy megkapható, akkor te válsz értékessé. Neked az a lány az értékes, aki nem adja könnyen a derekát. (Hálistennek a jóféle lányok tudják ezt az iratlan szabályt.) Meg kell tudni értékelni emberi dolgokat: a lemondást, az önzetlenséget és a segítséget.

Azt hiszem azzal tesszük jobbá a világot, ha észreveszünk apró emberi érzéseket.

Kereskedelemben lecserélődtek az igazi értékek. Ezeket a nélkülözhetetlen kincseket családban, kortársak között sajátíthattad el. Ma komoly befolyásoló erővel bír a média, a reklám.

Ez egy igen izgalmas téma, az interneten találtam rá erre a cikkre, és az a lényeg hogy végig megy a történelem értékelméletén. (Nekem legalábbis sokkal jobban megfogható, mint a fenti közgazdasági értelmezés).

Szóvak koronként változnik az érték fogalma:

őskor-bunkó

ókor- nemes és bölcs gondolatok egy vékony rétegnek, a többségnek valójában az aranykincs, a meghódított föld számított annak

középkor-mennyek

felvilágosodás-Szabadság-Egyenlőség-Testvériség

XX.század-embertelenség, haza,

kommunizmus- Legfőbb érték az ember; egyébként a tervteljesítés

és mi van ma?- ismét az aranykincs, piacgazdaság, vállakozói haszon, szavazati joggal bíró választópolgár

szépálom avagy a követendő jövő- becsületes Magyarország

 

ha érdekel a téma akkor olvasd el ezeket:

emberi-értékek.gportal.hu

virtus.hu emberi értékek1 -az élet nagy kihívásai

virtus.hu emberi értékek 2- a segíteni akarás

virtus.hu emberi értékek 3 -a szeretni tudásról

wita.hu Emberi értékek az irodalomban