Csoki, ruha Csángóföldre

Csoki, ruha Csángóföldre

 

Török Anita

2009.11.03. 08:44
Értékelem a cikket!
 
Mindszent, Csángóföld - Teherautónyi csokit, chipset, ruhát, játékot, háztartási gépet vitt Csángóföldre a mindszenti Takács Judit. A felajánlásokból nemcsak fogadott keresztlányának jutott, de jó néhány csángó magyar gyereknek is.

Egy teherautónyi adományt – 20 karton chipset, közel 500 csokoládét, 30 zsák használt gyermekruhát, mosógépet, centrifugát, gáztűzhelyt, hűtőgépet, vízforralót és vasalót – vitt Erdélybe a mindszenti Takács Judit. Megírtuk: a fiatal nő pár hónappal ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében járt Csángóföldön, ahol a Lábnyikban élő 7 éves Bot Denissza kérte fel, legyen a keresztanyja, és támogassa, hogy magyarul tanulhasson az adományokból épült helyi gyerekházban. Juditot megdöbbentették a családnál tapasztalt szegény körülmények, hazaérkezve adománygyűjtésbe kezdett.

Egyre bővül Takács Judit  családja a csángóföldi Lábnyikban. Fotó: DM/DV
Egyre bővül Takács Judit családja a csángóföldi Lábnyikban.
Fotó: DM/DV

Rengeteg felajánlást kapott magánszemélyektől és cégektől, valamint a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolától. Így nemcsak a fogadott keresztlányának családján tudott segíteni. Denissza szülei nagyon meglepődtek az ajándékok láttán. Legjobban a mosógépnek és a gáztűzhelynek örültek. – A mosógép használatát azonban el kellett magyarázni, mert nem tudták, miként működik – mesélte Judit. Persze személyes ajándékot is vitt a kislánynak, aki arany fülbevalót, új ruhát és babát kapott.

A lábnyiki gyerekházban magyarul tanuló kicsiknek is jutott az adományból, de a környező falvak csemetéi is kaptak az édességből, ruhából. Juditnak már újabb terve van. Tavasszal játszóteret szeretne létrehozni a lábnyiki gyerekház kertjében.