Uz Bence és Nyírő

Úz Bence történeteit Nyírő József vetette papírra a két háború közötti Erdélyben. Kezdetben a Keleti Hírlap hasábjain jelentek meg, majd könyv formájában hozta az elismerést alkotója számára. Tamási Ábelje és Uz között versengés is folyt, ami az előbbi javára dőlt el. Anekdotáinak vicces alakját Nyírő valós személyről, a székelyvarsági Pál Sári Mártonról mintázta, aki vadőrként tevékenykedett az ottani havasokban.
 

 

Arra gondoltam h szerzek ide egy fejezet részletet h tudjátok miről van szó, mer tezt minden magyar embernek el kell olvasnia. A stílusa Wass Albertes de nem is. Wass Albert szerzett Nyírőtől inkább, sőt biztos is hogy olvasott Albert bácsi ilyet. Műveikre jellemző részletes természet ábrázolás ezt Kós vagy Reményik szóhasználatával természet-heroizmusnak lehet nevezni. Ha jól emlékszem Áprily Lajos, Tamási Áron, Nyírő tartozik ehhez a vonalhoz.

A történetek roppant szórakoztatóak,  a héten a buszon-szombámban mindenhol úgy kacagtam, hahotáztam a poénokon egymagamban h már maga a helyzet is komikus volt amibe belekeveredtem. Szánalmas, de én nagyon jól szórakoztam.

Az Uz Bencét ha jellemezni kellene akkor Rideg: Indul a Bakterház Bendegúzához lehetne hasonlítani, de nem lenne teljes a kép, mer tsok fejezetben megismerkszik az emberi oldala is a főszereplőnek. Mikor olvassuk akkor a székely góbéságnak, leleményességnek, és mindenből viccet csináló alakot kapunk.

Egészében véve jó olvasmányos konyv.

http://mek.niif.hu/01100/01149/html/nyiro.htm

 

Készült 1938.

Tartalom: Bagyoni László menekülni kényszerül, mert a kis székely faluban engedély nélkül adott ki újságot. Barátja, a hegyekben élő Uz Bence szeretettel befogadja. A jegyző lánya, Leticia egy vadásztársasággal érkezik a hegyekbe. Vőlegénye, Jonescu féltékenykedni kezd Bagyonira, ezért a kirándulás haraggal végződik. Uz Bence a vadászat révén pénzhet jut és el akarja venni régi szerelmét, Julist, aki azonban már máshoz ment férjhez. Bence közbenjárására a jegyző törölteti Bagyoni büntetését. Időközben meghal Julis férje, és az asszony egyedül marad a csecsemővel. A gyereket Julis Bencére bízza, míg szolgálni megy a városba.