Béke és Szeged

"Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!"
                                                   1847
Petőfi Sándor: A XIX. század költői

 

Kezemben lángoló fáklya, arcomat tűz világítja meg. Könnyű esti szellő hordja oldalra az elhulló pernyét, füstöt. Béke van testvér ne siess.

Ma 7 órakkor több mint 250 ember gyűlt össze a Dóm terén hogy csúnya szóval tüntessen az erőszakmentesség és a világbéke mellett. Egy kicsit megfoghatatlan a gyülekezés célja, de azt hiszem ettől olyan magával ragadó. Sokféle ember különböző indíttatásból  jött el ezen az estén, hogy egy fáklyával, gyertyával, vagy akár maga a látvány miatt részt vehessen valami közös dologban, ahol épp nem politikai csatározásokról volt szó, hanem egy fennköltebb gondolatról az erőszakmentességről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tökvicces, hogy nagy kreatívan kitettem ide a pólót és tádá: valaki lekapta :)

 

Világbéke

Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondta volna nekem, hogy erről fogok bloggot írni, hát bizony kinevettem volna. Egy átlagos műveltséggel rendelkező embernek a világbéke fogalma általában a szépségversenyeken részt vevő IQ betyárok kapcsán jut eszébe. (Legalább is nekem igen.)

Azt hiszem ma, mikor annyi erőszak van itthon, mind a médiában, mind a hétköznapokban igenis szükség van arra, hogy meg-felmutassuk, azt igen itt vagyunk mi akik eddig hallgattuk a kultúrmocskot, és szavunkat akarjuk hallatni. Nem kérünk abból amit a kereskedelmi rádiók, tévék közvetítenek. Nem akarunk amerikai tipusú iskolákat, neveltetést, társadalmat. Pedig sajnos ebbe az irányba haladunk.

Nem akarunk háborút, rettegést,

A hippi mozgalmakra hasonlít ezt a megmozdulás. Rájuk, akik mertek másképp gondolkozni, öltözködni, viselkedni, élni.

Úgy vélem nem vagyunk kötelesek elfogadni azt az életmódot amit az elit kíván ránk szabni. Orwell gondolatai ma is helytállóak. Gondoljunk a Párt jelmondataira:

„A HÁBORÚ: BÉKE
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ”