Töredékek a könyvtárból

Nost azt hittem mi visszük a pálmát a könyvtári őrületek terén, de az idő haladtával úgy tűnik hogy mégsem. Fújtunk buborékot, táncoltunk-doromboltunk, de hogy csak úgy énekelni...nem is olyan rossz dolog.

Pár perce még egy "népies" lány csak úgy énekelt itt mellettem a könyvtárban... magának. Ami nem baj, sőt nem volna baj ha több hasonló ember tenne ilyet. Elvégre szabad. Annyi problémám volna vele, de nem is probléma: hogy mikor "szomorút ád" akkor rám is leverő hatással van.

Más szigorúbb -felnőttes- szemszögből: Az ilyen énekeknek ha jól meggondoljuk nem a könyvtárban a helye, megvan neki a megfelelő ideje és helye egy tábortüzes éjszakán. Amit én nagyon kedvelek.

Bizalommal... vagy mégsem??

Mi emberek milyen rosszak vagyunk már!!! Pont ma reggel olvastam Kosztolányi Esti Kornél kötetét és abban volt egy nagyon helyes fejezet, miszerint ha egy vidéki ember felkerül a városba, nagyvárosba akkor még nyílt arccal, őszintén "kitárt szívvel-lélekkel" néz az emberek felé. Bizalommal mosolyog minden vele szembejövő emberrel. Erre a városiak: pókerarccal rejtélyesen, de nem az a játékos rejtélyességgel, hanem azzal a fajtával amelyire ha ránézel elveszi a kedvedet a mosolygástól. Ezt a gondolatsort leginkábbahooz tudnám hasonlítani amikor egy óvodás bekerül az iskolába.

Sőt ha jobban belegondolunk és továbbfűzzük akkor ezt a nagyvilág fokozatosan tesz minket olyanná amilyenné lennünk kell. Először az óvodai lépcső, majd ezután az alsóosztályba kerülés, legvégül a nyolcadikosok bekerülése a városba mint szakközepes.

Fokozatosan a társadalom részesei leszünk, akarjuk mi ezt? jó ez nekünk?? Beolvadunk a nagy tömegbe a PLEBS-be. Mintákat veszünk fel melyeik megfelelnek egy adot sémának.

A magas kultúrának érdeke az, hogy elveszítsük egyediségünket, ezáltal véleményem szerint sebezhetőbbek vagyunk. Ha Megondoljuk akkor azzal, hogy valaki rockerré-metálossá vagy hungaristává válik azzal egyfajta menedéket keres. Ezek az általam felsorolt szubkultúrák zenei irányzatok is egyben nem véletlenül. Zenei alapon tagozódnak, de sokféle ilyen szubkultúra létezik.

Visszatérve az alapgondolathoz maga az emberi társadalom, az esővizet ha az beleesik a tengerbe tengervízzé válik, vagy valami hasonló.