Párkapcsolatokért

Amikor a kezdeti szenvedély múlóban van, bizony tenni kell azért, hogy a közös élet továbbra is boldogságot okozzon mindkettőtök számára. Harriet Lerner család- és párterapeuta előállt néhány olyan egyszerű tanáccsal, amelyeket hosszú terápiás tapasztalata során dolgozott ki, és remekül működnek a hétköznapi gyakorlatban.

Dicsérd!

c_350_231_16777215_0___images_kepek_leadbe_108119.jpegTegyél naponta legalább két pozitív észrevételt a partnerednek, és soha nem felejtsd el megemlíteni azokat a dolgokat, amiket tisztelsz benne. Biztos lehetsz benne, hogy ezek a pozitív megnyilvánulások sokat javítanak a kapcsolaton és remekül ellensúlyozzák a kritikus megjegyzéseket, amik bizony elkerülhetetlenek időnként.

 

 

Kritikát csak óvatosan!

Ha kritikát fogalmazol meg, nem legyen hosszabb három mondatnál. Ami ugyanis a három mondaton túl van, Harriet szerint már egészen másról szól. Senki sem szeret olyan kapcsolatban élni, ahol többet kritizálják, mint dicsérik.

Hallgasd meg!

A hallgatás képessége az egyik legnagyobb ajándék, ajándékozd meg hát vele a párod. Legyenek olyan alkalmak a kapcsolatotokban, amikor egyszerűen csak hallgatod őt anélkül, hogy félbeszakítanád, kijavítanád vagy vitatkoznál vele. Vannak olyan helyzetek, amikor ezekre is szükség van, de nem mindig.

Törődj magaddal!

A jó párkapcsolathoz bizony az is kell, hogy időnként saját magad állítsd a középpontba. Legyenek saját élményeid, programjaid, hobbijaid, amiket nem a pároddal élsz át. Ha ugyanis saját magad a háttérbe helyezed és folyamatosan a partneredre figyelsz, őt állítod a középpontba, az hosszú távon mindkettőtöknek megterhelő lesz.

Kérj bocsánatot!

Mindenki hibázik, az az emberi természet része, és ez ugyanúgy igaz a párkapcsolatra, mint ez élet egyéb területeire. Fontos azonban, hogy beismerd a hibád és tudj őszintén bocsánatot kérni a párodtól.

Tartsd be az ígéreted!

Közhelynek hangzik, de a párkapcsolatban különösen fontos a bizalom és az, hogy feltétlenül számíthassatok egymásra, ezért ha megígérsz valamit a párodnak, azt feltétlenül teljesítsd, bármilyen apróságról van is szó.

Mondd rövidebben!

Bizonyára te is láttál már olyan párokat, akiknél az egyik fél folyamatosan mondja a magáét, a másik pedig az idők folyamán megtanult automatikusan kikapcsolni és nem figyelni rá. Ez azért rombolja nagyon a kapcsolatot, mert a lényeges mondanivaló is elsikkad. Ha te is hajlamos vagy ilyenre, fogd egy kicsit vissza magad: rövidebb közlések, lassabb és csendesebb beszéd sokkal inkább segíti az értékes kommunikációt, és ez a párkapcsolat minőségét is javítja.

Ismerd a határaidat!

Az alkalmazkodás és a kompromisszumkészség alapvető egy jól működő párkapcsolatban. Fontos azonban tudni, hogy a feltétel nélküli alkalmazkodás és mindenáron való kompromisszum legalább olyan veszélyes és kapcsolatromboló, mint a másik véglet. Önfeladáshoz vezet ugyanis, ami lassan aláássa a kapcsolatot. Fontos, hogy tudd, mik azok a dolgok, gondolatok, vélekedések és értékek, amikhez feltétlenül ragaszkodsz, és akár a párod ellenében is megvéded őket.

Ne hagyd, hogy megalázzon!

Nyugodtan lépj ki a beszélgetésből, ha úgy érzed, hogy nem tart tiszteletben, megalázóan, lesajnálóan vagy más olyan módon beszél veled, ami számodra elfogadhatatlan. Közöld, hogy számodra elfogadhatatlan ez a hangnem, ezért lezárod a beszélgetést, de bármikor hajlandó vagy folytatni, amikor nyugodt és konstruktív módon meg tudjátok vitatni a problémát.

Maradj titokzatos!

c_350_231_16777215_0___images_kepek_njgyg7zpk8ycimarag-241932.jpegSok évnyi együttlét után már nem igazán vannak titkok, láttátok már egymást minden helyzetben és tudtok egymásról mindent. Ez azonban kétélű fegyver: erősíti az összetartozást, ugyanakkor könnyen unalomhoz és érdektelenséghez is vezethet. Épp ezért fontos, hogy legyen olyan apró titkaid, külön útjaid, amikről csak te tudsz. Teljesen ártatlan dolgokra kell itt gondolni: menjetek néha külön bulizni, járj el valamilyen tanfolyamra vagy egyéb közösségbe, legyen önálló hobbid vagy bármi olyan, amit nem osztasz meg maradéktalanul a pároddal.

Kapcsoljátok ki a telefonokat, szakadjatok le a netről!

Ma már egyre több kapcsolatban jelentkezik problémaként, hogy a különféle kütyük elvonják egymásról a valódi figyelmet. Mindenki az okostelefonját nyomkodja, a közösségi oldalakon él vagy a neten szörfözik, és ez az együtt töltött minőségi idő rovására megy. Nem lehet és nem is érdemes szembemenni ezekkel az erős trendekkel, ám kijelölhettek kütyümentes időszakokat. Például a közös vacsora alatt nincs tévé, internet és okostelefon, csak kölcsönös figyelem és beszélgetés van. De lehet ez az időszak este a lefekvés előtti óra vagy a hazaérkezés utáni időszak, amikor leteszitek a napi terheket, bármi, ami beleillik az életritmusotokba.

Kezdeményezz szexet akkor is, ha nincs kedved hozzá!

c_350_231_16777215_0___images_kepek_tumblrlvv0srlp2f1r2kd53.jpegSok kapcsolat attól romlik meg, hogy az évek alatt lassan kihűl a szenvedély és kikopik belőle a szex. Érdemes ezért tudatosan figyelni az együttlétekre és lehetőség szerint időről időre kipróbálni valami újdonságot, ami ébren tartja az érdeklődést és a szenvedélyt. Ezt az alapvető módszert érdemes azzal is kiegészíteni, hogy időnként szexet kezdeményezel, még akkor is, ha annyira nincs kedved hozzá, illetve hagyod magad elcsábítani akkor is, ha épp nem vágysz annyira az együttlétre. Ezzel ugyanis azt üzened a partnerednek, hogy vágysz rá és elfogadod a közeledését, amivel meg lehet előzni az elhidegülést.

Ismerd meg a családod!

Sok rossz kapcsolati mintát a családunkból viszünk át a saját párkapcsolatunkba, és gyakran ennek nem is vagyunk tudatában. Épp ezért fontos, hogy értsd meg minél jobban a családod működését, a benne elfoglalt helyedet, és ismerd fel, ha a párkapcsolati problémáid gyökere valójában ott van.

 

forrás: http://www.intimzona.hu/szerelem/a-boldog-parkapcsolatert-tenned-is-kell